Zorg- en leefkosten

Bij IVA zijn de zorg- en leefkosten volledig gescheiden. Dit doen we omdat eigen regie en de wens naar zelfstandigheid een belangrijke basis vormt binnen onze begeleiding. Een aspect hiervan is dat je zicht hebt op inkomsten en uitgaven. Dit lukt beter als zorg- en leefkosten gescheiden zijn. Wanneer je komt wonen bij IVA moet je rekening houden met de volgende kosten.

Zorgkosten

Om in aanmerking te komen voor begeleiding door IVA heb je een WMO zorgindicatie van de gemeente nodig. Hieruit worden je zorgkosten gefinancierd. Het zorgaanbod op een IVA locatie wordt gefinancierd vanuit het PGB (Persoons Gebonden Budget) of via een ZIN (zorg in natura) contractering met de gemeente. Dit verschilt per gemeente, net als het aanvraagtraject van de indicatie en financiering. Wij helpen je dan ook graag bij het doen van deze aanvraag.

Leefkosten

Wanneer je komt wonen op een locatie van IVA, krijg je de beschikking over een eigen appartement of studio met een slaapkamer, keuken en badkamer. Daarnaast kun je gebruik maken van een gezamenlijke woonkamer. De huurprijs van de woning hang af van de locatie en het appartement. De prijs hiervan wordt berekend op basis van een puntensysteem. Voor de meeste locaties geldt dat je rechtstreeks huurt bij een verhuurder*.  De kosten van de huur, de servicekosten (gas, water, licht) en de kosten voor je levensonderhoud (eten, drinken etc.) betaal je uit eigen geld (dus niet uit zorg geld).

Eigen bijdrage

Iedereen die WMO zorg ontvangt, betaalt sinds 2015 een eigen bijdrage aan de gemeente. De eigen bijdrage betaal je uit eigen middelen en mag dus niet vanuit zorggeld betaald worden. De eigen bijdrage is inkomensafhankelijk en wordt geïnd door het CAK (Centraal Administratiekantoor). Op de website van het CAK kun je de hoogte van je eigen bijdrage berekenen.

* Er zijn enkele locaties waar cliënten wel bij IVA huren.

terug naar boven